De meeste mensen denken bij whey aan eiwitten en bij collageen alleen aan beautyproducten. Maar wist je dat collageen een eiwit is dat voor zoveel meer goed is dan alleen maar tegen rimpels? Dit is de reden waarom er steeds meer collageen-gebaseerde eiwitsupplementen op de markt komen en Vieve Protein Water is gemaakt met collageen hydrolysaat. Ben je benieuwd naar wat het precies is en waar het goed voor is? Lees dan snel verder.
Ken je eiwitten
Kies een willekeurig eiwitpoeder en je zult zien dat het boordevol whey zit. Hoewel dit een nuttig en voedzaam ingrediënt is voor supplementen, is het niet altijd de beste keuze voor drankjes. Tenzij je houdt van een melkachtige substantie en een bittere smaak. Neem nu collageen, dit is een heldere en gemakkelijk verteerbare eiwitbron waarvan is bewezen dat het zich richt op groei van vetvrije lichaamsmassa. Eiwitten kunnen verwarrend zijn. Daarom hebben we een aantal belangrijke verschillen tussen whey en collageen in de tabel hieronder voor je uiteengezet:
Gemaakt van | Eiwit types | Smaak | Kleuren en oplosbaarheid | Belangrijkste voordeel | |
---|---|---|---|---|---|
Whey | Melk - whey blijft achter wanneer het caseïnedeel wordt verwijderd voor het maken van kaas. | Heel eiwit dat door het lichaam moet worden afgebroken tot bouwstenen van aminozuren. | Bitter, wat betekent dat je vanille, chocolade of zoetstoffen moet toevoegen om de smaak te maskeren. | Troebel en niet erg oplosbaar, dus werkt het beste in melkachtige dranken of ontbijtgranen repen. | Bevat alle aminozuren die nodig zijn voor de gezondheid. |
Collageen | Gelatine - dierlijke eiwitten vervaardigd uit bijproducten van rundvlees, varkensvlees en vis. | Peptiden (korte eiwitketens) die minder vertering nodig hebben voordat ze worden opgenomen. | Neutraal, dus smakelijker en met een scala aan smaken. | Kleurloos en oplosbaar, dus je kunt het toevoegen aan heldere vloeistoffen, gels of vaste stoffen. | Lagere niveaus van aminozuren maar alle hoofdtypen die nodig zijn voor de gezondheid en is beter verteerbaar. |
Aminozuren
Hoewel we het veel over eiwitten hebben, gebruikt je lichaam eigenlijk aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. In feite lijkt een eiwitmolecuul een beetje op een ketting gemaakt van aminozuurparels.
Wanneer we eiwitrijk voedsel eten, zoals een biefstuk of whey-eiwitshake, worden de lange complexe eiwitketens in de darm afgebroken om peptiden (kleine en middelgrote ketens) te vormen. Ten slotte worden deze peptiden in afzonderlijke aminozuren afgebroken.
De kleine peptideketens in collageen nemen echter een kortere weg en worden direct geabsorbeerd, terwijl de middelgrote peptideketens direct in aminozuren worden afgebroken. Dit verklaart waarom collageen makkelijker wordt verteerd en opgenomen dan whey-eiwit of biefstuk.
Collageen onderzoek
Bij een onderzoek, in 2015 gepubliceerd in het British Journal of Nutrition, namen 53 oudere onsportieve mannen ofwel collageenpeptiden (dagelijks 15 gram) of een placebo. De mannen uit beide groepen namen vervolgens deel aan regelmatige oefeningen gedurende een periode van 12 weken.
Aan het einde van het onderzoek toonden alle mannen voordelen op het gebied van spiermassa, lager lichaamsvet, kracht en botkwaliteit. De beste resultaten werden echter voor de mannen op het collageensupplement gezien. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat het collageen hielp spiermassa te stimuleren en lichaamsvet te verminderen.
Drink Vievė
Zoek niet langer verder naar een collageen-eiwitsupplement maar probeer gewoon eens Vievė Protein Water. Je hebt dan een smakelijke manier om van je eiwitinname te genieten. Er zit 20 gram eiwit in een flesje en het is gemakkelijk mee te nemen. Het is verkrijgbaar in verschillende verfrissende smaken.
Meer weten over collageen of over Vievė? Neem dan contact met ons op.